Pueblo a to kompletnie nie moje strony 🙂
Generalnie nikt nie zapisuje analogów "profilaktycznie". Przy Twojej wiremii faktycznie nie ma sensu brać leków bo organizm sam sobie dobrze radzi. Pytanie w jakim stanie fizycznie masz wątrobę ? A na to odpowie fibroscan lub biopsja.
Przynajmniej osoby z forum dostały się do programu czyli są leczone analogami, bo mają bardzo długa historię choroby i przede wszystkim podstawy do tego czyli wiremia która kwalifikuje, stan wątroby i ewentualnie inne choroby.
Ja np w wieku 21 po 21 latach chorowania dowiedziałam się, że mam drugi stopień włóknienia wątroby 🙃 więc żeby nie posuwało się to dalej weszłam na leczenie interferonem (od którego dziś się odchodzi). A historię mam długą, do 14 rż transaminazy wątrobowe rzędu 200-300 non stop więc czynny stan zapalny. Stąd taki wynik włóknienia w tak młodym wieku zapewne.
Jeśli u Ciebie wyjdzie zły wynik fibroscanu to lekarz pewnie zacznie myśleć co dalej ale pewne warunki muszą być jednak spełnione bo NFZ ma swoje wymagania aby się dostać do programu.
Ale z tego co wiem to w twojej okolicy są fajni specjaliści, szczególnie polecane jest ID inic w Mysłowicach