smokey Hej, jestem świeżo po badaniach. Generalnie załamka. Wiremia 18 tysięcy, fibroscan 13,5😭nigdy nie miałam tak fatalnych wyników. Bezwzględny nakaz leczenia. Lekarz powiedział że to włóknienie się nie cofnie 😭
Magdalena smokey spokojnie, wiremia skoczyła ale nie są ta rzędy np 100 tys..ale fakt fibroscan zaniepokoił. Natomiast wierzę że na.leczeniu, jak zabijesz wiremie włóknienie się cofnie. Moje się cofnęło z F2 na f0/F1 🙂 także głowa do góry choć domyślam się co teraz przechodzisz
smokey Dzięki za słowa wsparcia, serio przeraziłam się że nie zdążę dzieci wychować 😭W styczniu włóknienia było 6,5 ale to był chyba przekłamany wynik 😭 badanie 3 tyg temu 8,2 i miało być do powtórki, bo duża różnica , a dzisiaj takie coś 😥
CzemuJa smokey Leczysz sie? Jak Twoje zdrowie. Pamietam Cie z poprzedniego forum. Niestety mam inny nick tamtego nie pamietam. Zawsze bylas taka optymistyczna. Nawet pocieszlas mnie. Mam nadzieje ze Twoje wyniki sie unormuja. I leczenie szybko przyniesie rezultat. Jestesmy tu wszyscy w podobnej sytaucji.
CzemuJa Smokey leczysz sie? Ja tez nie wiem co ze mna. Lata temu mialam sprawdzane wloknienie w biopsji. Lecze sie ale nikt od tamtej pory ani raz nie zrobil mi fibroscanu. Lecze sie w programie lekowym gdzie dostaje leki i pobieraja mi krew i robia usg raz na rok i nic poza tym. A nie wydaje mi sie zebym cudownie wyzdrowiala.
smokey Cześć, no więc później powtórzyłam badania u profesora u którego się kiedyś leczyłam. I fibro wyszło 4,2 😅 wpisał absolutne przeciwwskazanie do leczenia. A jak poszłam na wizytę na której miałam być włączona do programu lekowego to się okazało że wiremia też na granicy kwalifikowalności. Więc tym razem udało mi się uniknąć. 😁😁😁
CzemuJa smokey Wiec jak mozliwa byla taka rozbieżnosc w badaniach???? Czy moze choroba i zwloknienie wycofalo sie. Zycze Ci duzo zdrowka. Odzywaj sie tez czasem. Nie ma nawet z kim porozmawiac. Ktos kto nie choruje to nie zrozumie to konca.!😉
smokey Nic się nie wycofało, absolutnie. Myślę że to byla kwestia operatora. Mój lekarz bardzo skrytykował zarówno badanie które wykazało ok 8 kpa (cos mówił o procentach ze za takie badanie to mi kasę powinni zwrócić ) a te ostatnie po 13 i 15 to suchej nitki nie zostawił na lekarzu który robił mi badanie.
smokey No właśnie, forum niby jest ale cisza tu taka. Czasem miałabym ochotę z kimś pogadać. Myślę żeby założyć grupę na fb, taka ukryta tylko dla wtajemniczonych 😜
CzemuJa smokey Ciesze sie ze tak wyszlo z tymi badaniami. Jakos szczegolnie dbasz o siebie ze tak dlugo udaje Ci sie uniknac leczenia? Smokey dobry pomysl z ta grupa. Tylko wlasnie jakby musiala sie nazywac? I przy prosbie dolaczenia do grupy trzeba bedzie podac haslo.... no wiadomo nie chcialabym zeby wszyscy moi znajomi widzieli do jakiej grupy naleze. Ludzie roznie reaguja sama wiesz jak jest jak cos kogos nie dotyczy.
Kaha Witajcie 🙂 5 lat temu podczas ciąży dowiedziałam się że mam to dziadostwo WZW b, najprawdopodobniej od noworodka ponieważ rodzice mieli konflikt serologiczny i miałam przetaczaną krew. Wracając do sprawy cieszę się że tu trafiłam ponieważ co lekarz to co innego słyszę jedni straszą drudzy olewają trzeci że to nawet można wyleczyć i człowiek już głupi z tego oraz z przerzucania po lekarzach i badaniach
CzemuJa Kaha A ile masz lat? Podjerzewam ze mloda jestes. Mnie zakwalifikowali do leczenia w wieku 32 lat. Lecze sie juz dlugo. Przy kwalifikacji mialam duzo wirusa i pierwsze zmiany w watrobie. Teraz tylko mam pobierana krew co 4 miesiace i usg raz w roku. Na tej podsawie mam leczenie. Podejrzewam ze zakazaona zostalam w wieku dzieciecym w podstawowce. Tak wieku 8 lat.
CzemuJa Kaha A Twoj partner byl szczepiony? Nie zakazil sie od Ciebie bo przeciez do ciazy bylas nieswiadoma choroby...
Kaha Ja rocznik 1990 Mąż szcepiony jako dziecko nie zaraził się bada się regularnie Jak się mi uda zrobić następne badania zrobię zdjęcie bo to dla mnie czarna magia lekarz prowadzący twierdzi że jest źle a inni że dobrze najbardziej mnie ciekawi czy po 5 latach podwyższonego alt może ot tak po prostu spaść nie stosując jakiejś szczególnej diety
CzemuJa Kaha no to wsumie ja jestem 83. To nie ma tragedii. Myslalam ze duzo wiecej jestem starsza. Jak maz bada sie regularnie? Bada anty hbs poziom przeciwcial? Czy hbsag antygen? Moze wirus byl wczesniej bardziej aktywny a teraz jest mniej dlatego alt znaczàco spadl. A lekarz jak to zinterpretowal? Wiesz przebieg przewleklego wzw b wchodzi w rozne fazy. Nie jest caly czas jednostajnie.
Kaha Właśnie nie mogę się dodzwonic do swojego lekarza, teraz mam wizytę w Cieszynie 4 grudnia ale jakoś naprawdę nie mam zaufania do tej Pani doktor. Jakoś wolę wierzyć w to że dbając o dietę itp trochę tego życia pociągnę żeby dzieci odchować 🤔 tego najbardziej się boję 😪 szperam po wszystkich forach ale nie ma nigdzie jakiś sensownych informacji 😪 najbardziej złości mnie fakt taki że człowiek się stara żyje zdrowo i ogólnie a i tak się jakieś dziadostwo przyczepi a osoby które że tak brzydko powiem chleją co im do łapy wpadnie i nie zjedzą nic wartościowego żyją i się nie martwią. Przepraszam za taki może żal post ale fajnie wreszcie porozmawiać z kim kto się też z tym boryka.
Kaha W ciągu tych 5 lat od wykrycia właśnie miałam różne stany od wysokiego na początku potem znów zmalało potem znów w górę przez dłuższy czas przez co zostałam skierowana na biopsję ale było to dla mnie straszne przez dwa tygodnie nie mogłam dojść do siebie żeby oddychać bez bólu w klatce czy podniesienia się z łóżka bez bólu