Póki co jest ok. Leci już 8 rok na ETV. Była chwila grozy z dostępnością połówki ETV w Polsce. Od maja były problemy aż w ogóle zginął z obiegu 0,5 mg ETV. My dostajemy na pół roku, czyli 6 opakowań. Mnóstwo ludzi musieli przerzucić na TDF z racji braku ETV. Nawet mnie przerzucili na TDF i dostałem jedno opakowanie, bo to proceduralnie tak jakby zaczynasz leczenie od zera. W ten wtorek dostałem TDF, bo jeszcze nie było ETV. ETV miałem do czwartku(ostatnia tabletka). Dzwonię w czwartek, czy może jest już ETV i jest. Szybko w samochód i wszystko udało się odkręcić i dalej jestem na ETV. Na szczęście jeszcze nikt mnie nie wprowadził do systemu NFZ od wtorku do czwartku, że dostałem TDF. Oczywiście TDF oddałem i dostałem na pół roku ETV. Normalnie fart jak nie wiem co...
W aptekach był dostępny ETV 1mg od ręki i nawet zaproponowałem, że dla przeczekania braku 0,5 mg mogę kupić. Niestety to by nie przeszło. Po pierwsze nikt by mi nie wystawił recepty. Po drugie bym wyleciał z systemu. Tak czy siak jak inni byłem skazany na TDF w razie czego. Apropo cen. Jakie te analogi, generyki są teraz tanie. ETV 1mg 200 złotych, ETV 0,5 mg 100 złotych a TDF chyba 80 złotych. Pamiętam te 8-10 lat temu ETV, czy TDF chyba kosztował 2000 złotych za opakowanie na 30 dni.